28 Şubat 2009 Cumartesi

SVG ile ilgili bağlantılar

Ölçeklenebilir Yöney Çizimler ile ilgili dış bağlantılar.
Son Güncelleme 9 Ocak 2012
Türkçe Kaynaklar:

Özgürlük için e-dergi 15. sayı (2009 temmuz) SVG incelemesi.
Anıl Özbek tarafından kaleme alınan inceleme 2009 temmuz ayı itibariyle SVG'nin geldiği noktayı belirliyor.

Vikipedi SVG sayfası.
"Ödevde, tezde yazacak şöyle bir paragraf tanım, örnek kod ve resim falan lazım" diyorsanız, Bu sayfa size göre.

Lay Lay Lom Gimp.
Özgür Sayısal Çizim yazılımlarından Gimp Başta olmak üzere, Inkscape ve dolayısıyla SVG ile ilgili yararlı Türkçe bilgiler ve örnekler içeren bir kaynak.
Inkscape etiketi altında bulacağınız yazılardaki tüm çizimler, doğal olarak SVG örnekleri. Ayrıca Pardus ve SVG önizleme gibi doğrudan SVG içerikli yazılar da var.

Pardus Wiki SVG sayfası.
Şık bir "Nedir" sayfası. Kısa ve öz. SVG'nin ne olduğunu öğrenmek isteyip, güvenilir kaynak göstermek isteyenler için.




İngilizce Kaynaklar:

W3C Resmi SVG Sayfası.
Fazla söze gerek yok. SVG ile ilgilenenlerin ilk başvuru kaynağı.

W3schools çevrim içi SVG dersleri.
Temel bilgilerle başlayan dersler, örnekleriyle anlatılan çizim öğeleri, süzgeçler, renk geçiş sistemleri, örnek çizimler derken, yeni başlayanlar için bulunmaz bir kaynak. Yeni başlayanlara, detayda boğulmadan aradığını bulmak isteyenlere, "Yahu bu Linear Gradient ne menem bir şeydi? Stop Offset diye birşey vardı." diyenlere kesinlikle önerilir.

SVG-Developers e-posta tartışma grubu.
Gerek SVG içeriği ile uğraşanların, gerekse yazılım geliştiricilerinin sorunlarına çözüm bulmaya çalışıkları tartışma grubu. SVG ile ilgili çok keyifli ve ufkunuzu açacak tartışmalara şahit olabiliyorsunuz. İşin içine biraz girdiyseniz, kendinizi hergün grua gelen iletilerini okurken bulacaksınız. (2009'un ilk yarısında günde ortalama 5 ileti.)

SVG.org topluluğu.
SVG kullanıcıları, geliştiricileri ve taraftarlarını bir araya getirmeyi amaçlayan organizasyon. Özellikle Kullanıcı günlükleri (User Diaries) kısmını haftada bir yoklamanızı öneririm. Wiki sayfası ise ayrıntılı ve çok başarılı.

W3C An SVG Primer.
Mevcut SVG, neler yapılabildiği ve geleceği hakkında en resmi ağızdan W3 SVG Editörü David Dailey'den inanılmaz bir taslak belge. "Yukarıdakiler bana yetmedi, yok mu şöyle detaylı birşeyler?" diyenler için birebir.  Taslak metinin son düzeltmeleri 2009 tarihli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder