25 Şubat 2009 Çarşamba

Neden "Ölçeklenebilir Yöney Çizimler" ifadesi kullanıldı?

1.1.1 Neden "Ölçeklenebilir Yöney Çizimler" ifadesi kullanıldı?

SVG
ile ilgili farklı çeviriler yapılmış. Scalable: Ölçeklenebilir. Vector: Yöney, yöneysel, vektör, vektörel. Graphics: Grafik ve çizim gibi.

Konu, Türkiye'de üzerinde çok durulmadığı için SVG'nin tam çeviri karşılığı ile ilgili ortak bir kanı henüz oluşmamış. Konu ile ilgilenenlerin terime karşılık bulma amaçlı çaba ve kullanımdaki özenleri, ayrıca dikkat çekici ve sevindirici.

İlk kelime olan "Scalable", tüm yazarlar tarafından ortak olarak "ölçeklenebilir" şeklinde kullanılıyor. "Vector" ise dilimize farklı kaynaklarda vektör, vektörel, yöney veya yöneysel olarak çevrilmiş. "Graphics" ifadesinin en çok kullanılan karşılığı "grafikler" olmakla birlikte, "çizim", "cizit" ve "çizge" ifadeleri de olası Türkçe karşılıklar olarak TDK sözlüklerinde ve farklı sayfalarda karşımıza çıkıyor.

Çeviri hakkında genel kanı oluşmasını beklemeden, daha sonra değiştirme hakkımı da saklı tutarak, şimdilik SVG'nin karşılığı olarak "Ölçeklenebilir yöney çizimler" ifadesini kullanmayı uygun gördüm.

Aslında SVG, ingilizce ifadesinde bile kısmen eksik kalıyor. Yapısında sadece yöneysel (vektörel) tanımlamalar içermiyor. SVG'de canlandırmalar, ikieşlemli (bitmap) .jpg, .png ve (W3C bahsetmese bile) .gif gibi iki boyutlu sayısal resimleri de tanımlayıp işleyebiliyor. Bu konular ileride detaylı olarak ele alınacak.

Önceki Konu: 1.1 SVG Tanımı
Sonraki Konu: 1.2 SVG Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder